top of page

Bön som stöd

När en ungdom lider av psykisk ohälsa, så är det sociala stödet en viktig del av att orka med vardagen och ta sig fram på vägen mot ett tillfrisknande. Om gudsbilden och gudsrelationen upplevs som en positiv och trygg relation, så kan den relationen vara en viktig del av det sociala stödet för ungdomen. Som medvandrare kan vi stöda ungdomens gudsrelation genom att bjuda in och introducera ungdomen till bön.

 

Enligt forskning har man konstaterat att bönen kan ha positiv påverkan på den psykiska hälsan främst då:

1.

Personen upplever en känsla av närhet till Gud 

 2. 

Personen upplever att Gud har kontroll i världen

 3. 

Personen upplever gudsrelationen som något positivt

De första två punkterna har visat sig starka i framför allt samtalsfokuserad bön och meditativ bön. Den samtalsfokuserade bönen innebär att personen berättar i någon form Gud som sitt eget liv, sina känslor och ber om Guds leding i den situation man befinner sig i. Den meditativa bönen innebär att man är tyst inför Gud och bara är eller lyssnar.

 

Orsaken till att dessa typer av bön kan vara positiv för det psykiska välmående kan bero på att fokuset inte ligger på individens egna prestationer eller sätter krav på att Gud skulle behöva agera på ett visst sätt. I stället är fokuset på den relationella närheten och hen får dessutom släppa kontroll och krav inför en Gud som har större kontroll. Du kan hitta exempel på hur man kan bjuda in ungdomar till både samtalsfokuserad och tyst bön vid denna hemsidas andaktmaterial.

Bönen kan vara platsen där helande sker. Bönen kan vara en plats där vi hittar tröst av Gud mitt i lidandet. Bönen kan också vara en plats som känns och upplevs som ingenting. När vi introducerar bön till ungdomar, kan det därmed vara viktigt att bekräfta att deras upplevelse i bönen är en äkta upplevelse av vad bön kan vara. Vi får påminna dem om att vi inte kan kontrollera Gud, men vi kan hoppas på Hans ingripande och lita på Hans närvaro.

bottom of page