
Vad är social ångest?
En person med social ångest kan få ångest av sociala sammanhang, speciellt om personen är i centrum av andras uppmärksamhet. Dessutom är personen ängslig för att andra ska anse ens beteende vara pinsamt. Detta kan begränsa vardagen, till exempel om personen börjar undvika sammanhang som ger upphov till ångest.
År 2021 upplevde 35,1% av åttonde- och niondeklassister ångest i sociala sammanhang, vilket är samma tidpunkt som unga deltar i skriftskolan. Bland studerande i gymnasiet upplevde 37,1% ångest i sociala sammanhang samma år, medan andelen för elever i yrkesskola var 29,3%. Detta är en kraftig ökning från tidigare år.
Det är svårt att säga vad som egentligen orsakar social ångest, men flera faktorer bidrar. Ärftlighet, känslighet, överbeskyddande eller kritiserande föräldrar samt mobbning kan vara riskfaktorer för att utveckla social ångest.
Handbok: stöd vid social ångest
Handboken är främst riktad till kyrkligt anställda, men vem som helst kan ha nytta av den. Den har en praktisk betoning, men redogör ändå för kunskap som behövs för att upptäcka och förstå unga med social ångest. Den sista delen av handboken innehåller övningar som kan utföras tillsammans med unga med social ångest eller i grupp.
Övningarna tar främst avstamp i kognitiv beteendeterapi, men även andra terapiinriktningar bidrar. Meningen med handboken är inte att följa särskilda steg som får ångesten att försvinna. Handboken fungerar snarare som en resurs och kan kombineras med stöd som hittas i den kristna tron. Genom att lära sig förhållningssätt och principer kan social ångest förebyggas. Det är dock viktigt att påpeka att en del psykisk ohälsa kräver professionellt stöd.